A VÉRALKOHOLSZINTRŐL


A véralkoholszint mértéke meghatározza az alkoholos befolyásoltságot. Ezért a véralkoholszint pontos mérésére törekszenek a hatóságok, a cégek és a magánszemélyek is, mert ennek ismeretében lehet büntetni, de a kínos helyzeteket elkerülni is. A véralkoholszintet legpontosabban magából a vérből lehet meghatározni. Ezen alapszik a jelenlegi hatósági gyakorlat is, ami kimondja, hogy az alkoholos befolyásoltság meghatározása és véleményezése elsődlegesen az érintett személyből vett vérminta alapján történik. A vérvételre a hatóság állíthatja elő a személyt, de a vérminta vételét az ittassággal gyanúsítható személy is kérheti, akár a hatóság eljárása során, akár a munkahelyén történő ellenőrzést követően. A vérminta levétele, kezelése, a mérések és a minta későbbi tárolása igen szigorú előírások szerint történik, melyek egyrészt biztosítják az egyértelmű eredményt, másrészt szükség esetén a mérés megismétlését is lehetővé teszik.

A fenti mérési módszer remek, de hatósági jogkör, orvosi és magasszintű, intézményi méréstechnikai háttér nélkül nem valósítható meg. Nem véletlen, hogy a hatóságok is alapos gyanú esetén élnek vele.
 

A napi gyakorlatban, a tömeges, gyors és olcsó mérésekre szinte kizárólag alkoholszondákat alkalmaznak. Ezek a műszerek a kilélegzett levegő alkoholtartalmát mérik, ami csak közvetett kapcsolatban van a vénás vér alkoholtartalmával. Ezért döntő, hogy ilyen mérésekre csak megfelelő minőségű, megbízható készülékeket használjunk. Mégis milyen sokan gondolják úgy, hogy 1000–2000 Ft-ért megvásárolhatják a nyugodt lelkiismeretet és a biztonságot. Pedig csak a maguk és mások testi épségét vagy akár az egzisztenciális csődöt kockáztatják.

Figyelmeztetés! Az autóvezetési és munkavégzési képesség megitélésében nagy segítséget jelent az alkoholszonda. A mérési eredményre alapozva felelősségteljes döntés hozható. Ne feledje azonban, hogy a kilélegzett levegő alkoholtartalmának mérése csak tájékoztató adat és a perdöntő érték mindig a vérből meghatározott alkoholszint. A döntést mindig Ön hozza és a döntésből származó következményekért sem az alkoholszondák gyártói, sem a forgalmazók nem vállalnak felelősséget!

Sokan fordulnak hozzánk azzal, hogy mégis milyen taktikát kövessenek az önellenőrzésnél és hogyan lehet elkerülni a bajt. A legbiztosabb megoldás természetesen, ha vezetés és munkavégzés előtt kerüljük az alkoholt. Ugyanakkor vannak olyan általános szabályok és törvényszerűségek, melyeket figyelembe véve minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat.

Az alkohol felszívódása és lebomlása az emberi szervezetben egy összetett biokémiai folyamat, ami személyenként is nagy különbségeket mutat, továbbá a különböző időpontokban végzett mérések különböző eredményre vezetnek.

Az alkoholfogyasztás után a véralkoholszint egy időben változó függvénnyel írható le. Az ivás után a szint lineárisan növekszik és a maximumot egyénenként változó időpontban átlagosan 1 óra múlva éri el. Ezután az érték csökkenni kezd és átlagosan 4 óra elteltével esik vissza a maximális érték harmadára.

Ha az ivás szakaszos, akkor sajnos a mért értékek hullámozhatnak is. A tényleges kialakult alkoholszint is egyéni különbségeket mutat a fogyasztó testtömege, idegállapota, gyomortartalma stb. függvényében.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a kilélegzett levegő alkoholgőztartalmának mérése nem perdöntő adat, mert a mérés közvetett. Csak a tényleges véralkoholszint mérés tekinthető hitelesnek. Ráadásul hatósági ellenőrzéskor dönthetnek úgy, hogy a szondás mérés eredményétől függetlenül vérvételre kötelezik az ellenőrzés alá vont személyt.

Több éves és sok forrásból származó tapasztalatunk szerint a legjobb az, ha az utolsó ívás után min. 1 órával kezdi a mérést és addig mér, amíg az eredmény 0 nem lesz és csak ezután 1 órával később ül volánhoz. Ez azt jelenti, hogy az utolsó ivás után minimum 5-6 óra szükséges az alkohol teljes lebomlásához. Ezért bölcs döntés, ha ezt az időt alvással töltjük.

 

Az alkoholról

Az alkoholszondáról

A másnaposság

A bor

Humor, aforizmák

 

 

 

 

 

 

 

 

HUMANsoft AHT Kft.
1155 Budapest,
Tóth István u. 105.
Tel. 1-414-4045