AZ ALKOHOLRÓL

 

Az alkohol átlátszó, a nyelven égető érzést kiváltó gyúlékony folyadék. Forráspontja 76,3“C. Az alkoholt általában cukrok lepárlásával állítják elő, melynek során alkohol és széndioxid keletkezik.

A borkultúra az ókori Görögörszágból indult, a sörről pedig az első hiteles információk i. e. 3500 környékéről Mezopotámiából származnak. A pálinkát először gyógyszerként használták, majd a XVII-XVIII. században katonáknak osztogatták csata előtt a harci kedv növelése érdekében.


Az alkoholnak magas a kalóriatartalma

A zsír után az alkoholnak a legmagasabb a kalóriatartalma. 1 gramm alkohol fűtőértéke 7 kcal. Egy feles 140 kcal-t, egy üveg pezsgő 600 kcal-t, egy korsó sör 230 kcal-t tartalmaz. Összehasonlításként: egy tábla csokoládé kb. 570 kcal-t.


A magas kalóriatartalom ellenére nem okoz gondot nagyobb mennyiségű szeszesital elfogyasztása. Az még nem számít sörivónak, aki naponta megiszik 1 l sört, de pezsgő vagy bor sem gyakran marad az üvegben.


Az alkohol lelassítja a test zsíranyagcseréjét. Mivel a nagyobb mennyiségben elfogyasztott alkohol az emberi test számára méreg, a szervezet először az alkoholokat bontja le. Mivel ennek során a szervezetnek kevesebb zsírra van szüksége, a felesleget kénytelen a zsírszövetekben elraktározni.


Egy kis statisztika

A magyarok évente átlagosan mintegy 12 l tisztaszesznek megfelelő mennyiségű szeszesitalt fogyasztanak, aminek mintegy a fele borból származik. Ez 84 000 kcal, azaz naponta 230 kcal. Egy átlag magyar tehát a napi kalória igényét 8-12%-ban szeszesitalból fedezi.


Az alkohol felszívódása

Az elfogyasztott alkohol kb. 2%-a közvetlenül a száj nyálkahártyáján keresztül szívódik fel. További 20% a gyomor nyálkahártyáján keresztül jut a vérbe. A többit a vékonybélen keresztül veszi fel a szervezet. Ezért tart hosszabb-rövidebb ideig, amíg az alkohol hatása érezhetővé válik.

Az alkohol felszívódása legkésőbb két órán belül befejeződik. Csekély mennyiség elfogyasztásakor a felszívódás mindössze 30-90 percig tart. A felszívódási sebességet a gyomor telítettsége és a benne lévő tápanyag jellege határozza meg. Az éhgyomorra elfogyasztott alkohol lényegesen gyorsabban jut a szervezetbe, mint egy kiadós étkezés után. A zsíros táplálék késlelteti a felszívódást.


Az alkohol lebontása

Mivel az alkohol a szervezet számára méreg, természetes, hogy igyekszik minél hamarabb megszabadulni tőle. Az emberi testből az alkohol többféle úton távozik, illetve bomlik le.

A kilélegzett levegővel az alkohol akár 5%-a is távozhat. Ez okozza a jól ismert kocsmaszagot.

Az alkohol mintegy 2%-a a vizelettel választódik ki. 1-2% az izzadtságba kerül. A maradék több, mint 90%-ot a máj építi le, és az anyagcsere-termékek a tüdőn és vesén keresztül távoznak. A leépítési sebesség független az elfogyasztott alkoholmennyiségétől és átlagosan 0,15 -et tesz ki óránként,de nem kevesebb, mint 0,1 .


Meddig tart 1 ezrelék alkohol lebontása?

Az elfogyasztott alkohol legkésőbb két órán belül teljesen felszívódik. Óránként 0,15-es lebontási sebességnél 6-7 órára van szüksége a szervezetnek a teljes lebontáshoz.

Ha valaki késő estig mulatozik és eközben jócskán a pohár fenekére néz, legyen óvatos, mert reggelre nem biztos, hogy alkalmas lesz autóvezetésre. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az anyagcsere éjfél és reggel hat óra között lelassul és az alkoholbontás sebessége is 0,09-e csökken óránként.

 

Hogyan ihatunk kevesebbet úgy, hogy ne romoljon a hangulat?

Az alábbi tanácsokat betartva kedélyromlás nélkül ihatunk kevesebbet, miközben jelentősen csökken a lerészegedés és másnaposság veszélye .

 • Minden pohár alkohol után igyunk egy pohár ásványvizet.

 • Ne fogadjunk el minden invitálást, jó kibúvó: még vezetnem kell.

 • Ha beindulnak a körrendelések, minden másodikból maradjunk ki és rendeljünk üdítőt vagy kávét.

 • Az alkoholmentes sör is finom. (Egyes szakértők szerint viszont az első lépés a guminő felé.)

 • A szomjunkat ne alkoholos itallal oltsuk.

 • Csökkentsük a sörözgetést, borozgatást  TV-nézés közben.


Az alkoholos befolyásoltság

Az alkoholos befolyásoltságot egyrészt a vérben megtalálható alkohol mennyisége, másrészt a klinikai tünetei jellemzi.

 

0 – 0,2

Az alkoholfogyasztás nem bizonyítható. Ennyi alkoholtól enyhén beszédesebb lesz a fogyasztó.

0,21-0,50‰

Ivott, de alkoholosan nem befolyásolt. Kezdődő tünetek: a látómező beszükül, romló távolságbecslés, a figyelem lankad.

0,51-0,80‰

Igen enyhe alkoholos befolyásoltság. A reakcióképesség határozottan romlik, a kockázatvállalási hajlandóság növekszik.

0,81-1,50‰

Enyhe alkoholos befolyásoltság. Megjelennek az első egyensúlyzavarok, a látómező beszűkül, csőlátás alakul ki. A gátlások jelentősen csökkennek és beszédzavarok lépnek fel. Tovább növekszik a kockázatvállalási hajlandóság és az agresszivítás.

1,51-2,50‰

Közepes alkoholos befolyásoltság. Erős koordinációs és egyensúlyzavarok. Hebegő beszéd.

2,51-3,50‰

Súlyos alkoholos befolyásoltság. Az öntudat beszűkülése, bénulási tünetek, kettőslátás és emlékezetvesztés.

3,51‰ felett

Igen súlyos alkoholos befolyásoltság. Életveszélyes tünetek. Fenyegető légzésbénulás, ami kómához majd halálhoz vezethet. 5‰-től majdnem minden esetben beáll a halál.

 

Ne igyon, ha vezet!

Felmérések szerint minden tizedik magyar autós ittasan ül a volán mögé. Ugyanakkor a személyi sérüléssel járó baleseteknek a 10-12%-át ittas vezetők okozzák. A magyarországi törvények szerint az autóvezetők engedélyezett véralkoholszintje: 0,00‰. Ugyanakkor 0,20‰-ig az alkoholfogyasztás nem bizonyítható. Ettől függetlenűl egyéb körülmények és bizonyítékok alapján a vétkes vezető még elítélhető!

Ha ivott, ne vezessen! Magyarországon az alkoholos befolyásoltság 0,80‰ véralkoholszintig szabálysértés, felette bűncselekmény!


Mennyi 1‰ alkohol?

Az ‰ jel ezreléket jelent. Egy anyag mennyisége valamiben akkor egy ezrelék, ha a kérdéses anyag a teljes mennyiség egy ezred részét teszi ki. Így az 1‰ véralkoholszint azt jelenti, hogy 1 kg vérben 1 g alkohol található.

 

Az alkohol és az egészség

Az alkohol függőséget válthat ki. Becslések szerint hazánkban a társadalom ötöde nagyivó, a fele pedig alkalmankénti alkoholfogyasztó. Az alkoholisták száma több, mint 600 000.

  A rendszeres alkoholfogyasztás következményei:

 • Felborul a kálium- és vitaminháztartás, aminek következtében vitaminhiány lép fel. Különösen a B vitaminok károsodnak.
 • Károsodnak az anyagcsere és emésztő szervek, elsősorban a máj, a hasnyálmirigy és a gyomor.
 • Pusztul a szív és a véredények.
 • Az alkohol erőteljesen izgatja a nyálkahártyát és az ezáltal gyulladásra hajlamos lesz.
 • Csökkenti a libidót és a potenciát.
 • Károsítja a perifériális idegeket és agysejteket.

Ezen kívül az alkohol növeli a szájüregi, gége, nyelőcső és hasnyálmirigy rák kialakulásának valószinűségét. Mivel az alkohol magas kalóriatartalmú, a rendszeres alkoholizálás gyakran vezet elhízáshoz.

 

Az alkoholszondákról

A véralkoholszintről

A másnaposság

A bor

Humor, aforizmák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HUMANsoft AHT Kft.
1155 Budapest,
Tóth István u. 105.
Tel. 1-414-4045
www.adapter.hu