A MÁSNAPOSSÁG


A másnaposság tudománya

A másnaposság irodalma, anekdotakincse könyvtárakat tölt meg és félő, hogy nem lennénk sokkal okosabbak, ha bármily alaposan is beleásnánk magunkat az évszázadok alatt felhalmozódott tudásba.

Cégünk, mint a biztonságos és balesetmentes életvitel elkötelezettje, a másnaposságot mindig kockázati tényezőnek tekintette és évek óta hangsúlyozza veszélyességét. Ezt most tudományos kutatási eredmények is igazolják.  A vizsgálatok azt mutatják, hogy a macskajaj gyötrelmei nem csak szubjektív érzések, hanem a másnapos ember képességei és viselkedése is alaposan megváltozik. A mértékletes italozással és a másnaposság megelőzésével nem csak a kellemetlen tüneteket úszhatjuk meg, hanem súlyos baleseteket és munkateljesítmény csökkenést is.


Meglepetés a szimulátorban

Váratlan eredményre vezetett egy, a londoni Brunel egyetemen végzett kísérlet. Másnaposan négyszer akkora kockázatot jelent az autóvezetés, mint józanon. A kutatók szerint hiába ürült már ki az alkohol a szervezetből, az alkoholizálás következményei, a rossz alvás, az alacsony vércukorszint, a felhalmozódott méreganyagok és a kiszáradás károsan befolyásolják a vezetési képességet.

A kísérletben egyetemi hallgatók vettek részt, két csoportban. Az egyik csoport színjózan volt és az előző napokban sem fogyasztott alkoholt, a másik csoport szintén józan volt, de másnapos. Az egzakt eredmények érdekében a kísérletet személygépkocsi szimulátorban végezték. A feladat az volt, hogy egy ismert útvonalon mintegy 8 km-t kellett megtenni.

 

Részletek a kutatási összefoglalóból:

"Amin agyon meglepő, hogy a másnapos vezetők sokkal gyorsabban vezettek, a még aggasztóbb pedig az, hogy a figyelmük is elkalandozott és gyakran belehajtottak a pirosba."


"Általában a vezetők, ha mobiloznak, ösztönösen csökkentik a sebességet. A másnapos vezetők viszont növelték a sebességet és még a piros jelzésbe is gyakran belefutottak."

 

"A józan és tisztafejű vezetők átlagos sebessége 52,4 km/h volt, míg a másnaposaké 67,1 km/h-t ért el. A józan vezetők átlagosan 6,3%-kal lépték át a megengedett sebességhatárt, míg a másnaposak 26%-kal."


 

Az alkoholról

Az alkoholszondákról

A véralkoholról

A bor

Humor, aforizmák

 

 

 

 

 

 

Mini hangdobozok

 

 

 

www.alkoholszonda.info

1155 Budapest,
Tóth István u. 105.
Tel. 1-414-4045